UV-C licht
UV-C licht zorgt voor UV-C desinfectie

UV-C licht is de benaming van een bepaald spectrum van het (onzichtbare) licht. UV-C licht wordt gevormd door het licht in de bandbreedte tussen 200 en 280 nm. Dit licht is uitermate geschikt voor de zogenaamde UV-C desinfectie en is alles wat in het werk gesteld wordt om micro-organismen af te doden met behulp van UV-C energie.

UV-C lampen worden speciaal geproduceerd voor deze doeleinden. Meestal wordt gebruik gemaakt van kwikzilver om de specifieke UV-C straling te verkrijgen. De lampen worden speciaal gecoat om minimaal 8000 branduren 80% van de initiele UV-C energie te behouden. Na 8000 branduren is het dus raadzaam de lampen te vervangen.

UV-C desinfectie wordt toegepast bij water, lucht en oppervlakten. Voordeel van toepassing van UV-C dat er geen chemische middelen aan de lucht of het water worden toegevoegd en de samenstelling van de lucht en het water niet verandert. Verder is het systeem economisch vergeleken met veel andere desinfectiemethodes. Het spreekt voor zich dat UV-C desinfectie een zeer milieuvriendelijke en veilige techniek is.

UV-C

UV, UVC, UV-C, Ultraviolet. Het zijn allemaal, soms incomplete, aanduidingen voor een en hetzelfde. Zuivering door middel van een speciaal bestanddeel van zonlicht. Zonlicht bevat een breed scala elektro-magnetische golven. Het zonlicht dat wij waarnemen is slechts een deel van alle straling die op aarde terechtkomt. Het voor ons zichtbare licht bestaat uit een aantal kleuren. Er is echter ook niet zichtbare straling. Een onderdeel van deze straling is UV-C. De golflengte van de straling wordt gemeten in miljoenste millimeters (nm-nanometer). De energierijke UV-C stralen hebben een golfbereik tussen 200-280 nm.

Deze stralen zijn in staat micro-organismen te vernietigen, waarbij met een golflengte van exact 253,7 nm het beste resultaat wordt bereikt. Deze methode wordt reeds vele jaren toegepast in diverse sectoren. De ontsmetting van binnenlucht en water middels UV-C stralen is een veilig, economisch en milieuvriendelijk alternatief voor andere ontsmettingsmethoden.

Werking van UV-units

De te behandelen binnenlucht stroomt door de luchtreiniger (het te behandelen water stroomt door de UV-C kamer), waarin zich de UV-C lamp bevindt. Deze lamp is door middel van een quartzbuis beschermd tegen direct contact met de lucht cq. het koude(re) water. De UV-C lamp(en) werken op een golflengte van 253,7 nm, zodat een optimaal resultaat gewaarborgd kan worden. Door de lange levensduur van de lampen, is het slechts nodig deze eenmaal per jaar te vervangen.

De apparaten zijn verkrijgbaar in diverse capaciteiten, zodat het voor u het meest geschikte apparaat geleverd kan worden. De kosten per gezuiverde m3 lucht / water zijn hierdoor minimaal.

Criteria

Criteria voor toepassing van het juiste systeem zijn onder andere de maximale doorstroomcapaciteit en de UV-doorlaatbaarheid van het water cq. de lucht. Deze zogenaamde transmissie kan door de producent bepaald worden met behulp van geavanceerde apparatuur.

De geschiedenis van UV-C

Een Deense natuurkundige, Niels Ryberg Finsen 1860-1904) merkte als eerste de kiemdodende effecten van ultraviolet op en maakte daarvan studie. Hij ontdekte dat blootstelling aan zonnestraling een stimulerend effect heeft op menselijk weefsel.


De oudste apparatuur van Finsen


Zijn werk leidde tot de ontwikkeling van Finsens curatieve lamp. Deze lamp produceerde kunstmatig zonlicht en bleef tot in de jaren 50 van de vorige eeuw in gebruik. Dit 'zonlicht' bevatte net als echt zonlicht ultraviolet. Hieruit kwam dan ook de belangrijkste ontdekking van Dr. Finsen voort. Hij ontdekte namelijk dat ultraviolet in staat is ziekteverwekkende organismen te vernietigen. In 1903 kreeg Dr. Finsen voor zijn belangrijke werk de Nobelprijs voor Medicijnen.

UV-C lampen vervangen

UV-C lampen hebben een beperkte gebruiksduur. Door de ontlading van de UV-C energie komen kleine deeltjes vrij die zich aan de binnenkant van de lamp hechten. Hierdoor wordt de UV-C afgifte geleidelijk minder. Na ongeveer 8000 branduren is dit proces zover doorgegaan dat er te weinig UV-C energie afgegeven wordt om een optimale desinfectie te waarborgen.Wat vaak vergeten wordt, is dat elke start van de lamp 6 levensuren kost. Het verdient dus aanbeveling de lamp niet te vaak aan- en uit te schakelen. Na 8000 branduren is het echt tijd voor een nieuwe lamp. Tegenwoordig zijn die ook vaak makkelijk online te bestellen, bijvoorbeeld via onze webshop www.cleanair-online.nl In de handleiding van uw luchtreiniger vindt u aanwijzingen hoe de UV-C lamp veilig te vervangen.

Bron: www.uv-c.nl

Filterspectrum

Huistofmijt, huisstof en pollen

Allergenen in het binnenmilieu kunnen afkomstig zijn van o.a. huisstofmijten, dieren, schimmels en pollen.

Lees meer

Vogelstof

Bij kanaries, parkieten & Co kunnen vogelmijten tot allergische reacties leiden.

Lees meer

Bacteriën, Virussen

Deactiveren van luchtgedragen micro-organismes zoals bacteriën, virussen, schimmels en sporen.

Lees meer

Sigarettenrook

Hoogefficiënte systemen van Clean Air Optima elimineren tabaksrook.

Lees meer

Nare geuren

Geur kan in de leefomgeving hinder veroorzaken en brengt om die reden ook gezondheidsrisico's met zich mee.

Lees meer

Schadelijke gassen & fijnstof

Fijn stof is een verzamelnaam voor deeltjesvormige luchtverontreiniging die klein genoeg zijn om ingeademd te worden.

Lees meer

Daarom!

  • "Clean Air Optima" Nederlands merk!
  • 20 jaar online specialist in luchtbehandelingssystemen
  • Effectieve producten in hoogwaardige kwaliteit
  • Wereldwijd honderdduizenden tevreden gebruikers
  • Échte vakkundige advisering bel 074 - 2670 145 (09:00 tot 12:30)
  • Online product adviseur, klik hier
  • FAQ - Veelgestelde vragen. klik hier
  • Snel contact. klik hier
  • DIRECT offerte. klik hier
  • Ook in de winkel verkrijgbaar bij Media Markt, Expert, EP, enz... klik hier voor offline store locator